STAP budget

Maak nu gebruik van de STAP regeling en volg gratis een opleiding bij G&D!

Voor de volgende opleidingen kun je STAP subsidie aanvragen:

- Verpleegtechnische handelingen

- Palliatieve zorg

Dementiezorg voor helpenden en woonondersteuners

- Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (GVP) 

- Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV)

Vragen en antwoorden:

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor Subsidieregeling Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Het is een persoonlijk budget van maximaal € 1000,- per jaar dat je aan kunt vragen om een scholing te kunnen volgen.

Voor wie is het STAP-budget bedoeld?

Iedereen die ouder is dan 18 jaar en nog niet de AOW gerechtigde leeftijd heeft bereikt kan het STAP-budget aanvragen. 

Hoe vraag je het STAP-budget aan?

Let op: G&D heeft geen invloed op de toekenning van het STAP-budget en kan hier ook geen verdere uitspraken over doen. Het UWV is de uitvoerende instantie.
1.     Vereist is dat de scholing die je wil gaan volgen opgenomen is in het STAP-scholingsregister van het UWV. Duurt je opleiding langer dan 12 maanden? Houd er dan rekening mee dat je vooralsnog alleen subsidie kunt aanvragen voor de kosten van het eerste jaar.
2.    Zoek je een scholing van G&D binnen het open aanbod en vind je die niet terug in het STAP-scholingsregister? Neem dan contact met ons op via info@gdnet.nl.
3.    Meld je aan bij een opleiding van G&D en geef daarbij aan dat je STAP subsidie aan wilt vragen.. Op basis daarvan ontvang je van ons het STAP-aanmeldbewijs.
4.    Log vervolgens in met DigiD via Mijn STAP-budget. Vanuit hier doet het UWV een definitieve controle op jouw persoonlijke gegevens, waarna je door kunt klikken naar het portaal. Hier zoek je de scholing op waar je het STAP-budget voor wilt aanvragen. Heb je je STAP-aanmeldbewijs van ons ontvangen? Upload deze dan in het STAP-portaal wanneer je jouw aanvraag doet voor het STAP-budget.

OP = OP

Per periode is door de overheid een vast bedrag bepaald dat beschikbaar wordt gesteld voor het STAP-budget. Hierbij geldt een OP = OP regeling op volgorde van binnenkomst; dien dus direct bij het starten van een nieuwe aanvraagperiode jouw aanvraag voor het STAP-budget in.

In welke periode mag mijn opleiding starten?

Het STAP-budget wordt uitgegeven in 6 aanvraagperiodes per jaar. De aanvraagperiodes van 2023 voor het STAP-budget zijn:

  • 28 februari t/m 30 april 2023
  • 1 mei 2023 t/m 2 juli 2023 3 juli 2023 t/m 3 september 2023
  • 4 september 2023 t/m 31 oktober 2023
  • 1 november 2023 t/m 31 december 2023

Jouw scholing dient te starten tussen 4 weken en 3 maanden na de eerste dag van de aanvraagperiode. Is jouw scholing al gestart of start deze binnen 4 weken, dan kun je hiervoor geen gebruik (meer) maken van het STAP-budget. Start jouw scholing pas na 3 maanden? Maak dan gebruik van de volgende aanvraagperiode. Voorbeeld: wil je binnen aanvraagperiode 1 september t/m 31 oktober 2022 STAP-budget aanvragen? Dan dient de startdatum van jouw scholing te liggen tussen 29 september 2022 (4 weken na de eerste dag van de aanvraagperiode) en 1 december 2022 (3 maanden na de eerste dag van diezelfde aanvraagperiode). 

Wat gebeurt er na mijn aanvraag?

Als jij je aanvraag hebt ingediend voor het STAP-budget, bepaalt het UWV vervolgens of je het budget toegewezen krijgt en welk bedrag. Dit gaat op volgorde van binnenkomst; het is dus belangrijk dat je je zo snel mogelijk aan het begin van een periode aanmeldt. Al snel, maar in ieder geval binnen 4 weken, krijg je te horen of je het budget toegekend krijgt en zo ja, welk bedrag. Het kan zijn dat een scholing € 1.500,- kost en je hiervoor € 1.000,- STAP-budget toegewezen krijgt. Het UWV kan ook beslissen een bedrag toe te wijzen dat lager is dan € 1.000,-. 
Uiteraard krijg je over de toekenning van het STAP-budget bericht vanuit het UWV. Krijg je van het UWV STAP-budget toegekend, dan wordt dit overgemaakt naar G&D. Hiervoor hoef je zelf niks te doen. Wanneer je opleiding meer kost dan dat je aan STAP-budget toegekend hebt gekregen, betaal je, of je werkgever, het restbedrag zelf. Deze ontvangt hiervoor van ons een factuur.

Wat als mijn aanvraag voor STAP-budget wordt afgewezen?

Mocht je aanvraag worden afgewezen, dan kun je je inschrijving nog intrekken, mits de scholing nog niet van start is gegaan. Stuur in dat geval jouw schriftelijke uitschrijving inclusief reden (‘STAP-budget niet toegekend’) naar info@gdnet.nl .

Wat gebeurt er nadat ik de scholing heb afgerond?

Na afronding van jouw scholing maakt G&D een bewijs van deelname en plaatst deze in het STAP-portaal zodat UWV/DUO kan zien dat de scholing positief is afgerond. Hier hoef je zelf niets voor te doen.

Wat als ik mijn scholing niet succesvol afrond?

Mocht je tussentijds willen stoppen, kan het zijn dat het UWV de subsidie bij je terugvordert. Dit gaat buiten G&D om. Geef dit altijd tijdig bij G&D aan.
Mocht je de scholing niet positief afronden, dan betekent dit niet per definitie dat je de subsidie terug moet betalen. G&D voorziet je dan van een bewijs van deelname wanneer je hebt laten zien de lessen gevolgd te hebben en je voldoende te hebben ingezet. Dit gaat in overleg met jou als student.

Vragen?

Heb je verder nog vragen? Natuurlijk kun je dan contact met ons opnemen via info@gdnet.nl